Dijital pazarlama nedir?
Dijital pazarlama, içeriğin dijital medya kanalları (web siteleri, giriş sayfaları, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar) üzerinden oluşturulması ve yayılmasının yanında, bu içeriğin SEO, SEM, tıklama başına ödeme (PPC) yapılan reklam, içerik ortaklığı, sosyal, e-posta ve kısa mesaj gibi ücretli, kazanılmış ve sahibi olunan dijital kanallarda çeşitli stratejilerle tanıtılması anlamına gelir.
Dijital pazarlamanın önemi
Dijital pazarlama stratejileri pazarlamacıların hedefleri tanımlamasına, bir kitleyi hedeflemesine ve bu hedef kitleye en iyi erişen dijital bir pazarlama planını geliştirmesine yardımcı olur. Bu stratejiler, belirli bir kampanya veya programa yön verirken sonuçları değerlendirmek için çerçeve sağlar.
Günümüzde her şey dijital. Dijital pazarlama, işin neredeyse her yönüne entegre olurken şirketlerin müşterilerle iletişim kurma ve onlara değer sunma yollarını temelden değiştiriyor.
İşletmeniz giderek büyüyen küresel çevrimiçi pazarda dijital pazarlama stratejisi uygulayamıyor ve yürütemiyorsa, rekabet edebilmenizi mümkün olmayacaktır.
Start-up Nedir?
Günümüzde oldukça sık konuşulan bir kavram olan Start-up ilk olarak 2010 yılında Amerika’da ortaya çıkan ve sonrasında ise tüm dünyaya yayılan bir iş modeli akımıdır. Ülkemiz başlarda bu akımda geride kalsa da zamanla bu alandaki çalışmalarını arttırarak dünyaca ünlü start-up’lar çıkartmıştır.
Sunduğu hizmete teknolojiyi kullanan ve paydaşlarına sunan, farklı ve çeşitli kitlelere hakim, sunduğu hizmeti kullanıcılara ulaştırarak kullanıcı ihtiyaçlarını gideren veya sunduğu hizmetler ile yeni bir ihtiyaç oluşturan, sürekliliğe ve gelişmeye açık girişim fikirlerine Start-up denir.
En yalın Start-up tanımıyla kısa sürede fazla yol almaya çalışan şirketler olarak adlandırılır.
E-ticaret Nedir?
E-ticaret, ürün ve hizmetleri internet üzerinden alıp satma işidir. E-ticaret müşterileri, bilgisayarlarından ve akıllı telefonlar, akıllı saatler ve Amazon Echo cihazları gibi dijital yardımcılar gibi diğer temas noktalarından alışveriş yapabilirler.
E-ticaret hem işletmeden tüketiciye (B2C) hem de işletmeler arası (B2B) sektörlerde artış göstermektedir. B2C e-ticaretinde, bir perakendeci veya başka bir işletme doğrudan son müşterilere satış yapar. B2B e-ticaretinde bir işletme diğerine satış yapar. Her iki sektörde de, çoğu işletmenin hedefi, müşterilerin herhangi bir dijital cihazı kullanarak istedikleri her şeyi istedikleri zaman, istedikleri yerden satın almalarını sağlamaktır.
Basitçe belirtmek gerekirse, büyük veri, özellikle yeni veri kaynaklarından elde edilen daha büyük, daha karmaşık veri kümeleridir. Bu veri kümeleri o kadar hacimlidir ki geleneksel veri işleme yazılımı onları bu verilerle başa çıkamaz. Ancak bu büyük hacimli veriler, daha önce üstesinden gelemeyeceğiniz iş sorunlarını çözmek için kullanılabilir.